en abonneer

via de drie streepjes rechtsonderin

digitale magazine

aan voor ons

Meld je

Na een succesvolle pilot met Moonen Packaging gaan we bij Rensa structureel meer bermgraskarton gebruiken in ons kleingoedmagazijn. Het betreft alle vier standaard dozen die over onze KNAPP-banen rollen.

Het is je waarschijnlijk niet eens opgevallen, maar als je de laatste weken wat kleinere producten of onderdelen bij ons hebt besteld, is de kans groot dat je deze een keer in een doos van bermgraskarton hebt gehad. Bermgraskarton biedt een aantal belangrijke voordelen ten opzichte van het traditionele houtvezelkarton. Allereerst is gras als grondstof lokaal beschikbaar en groeit het snel terug, waardoor de milieu-impact laag is. Er hoeven immers minder bomen worden gekapt en getransporteerd. Bovendien is graskarton volledig recyclebaar.

In vergelijking met houtvezel, wat in regulier karton is verwerkt, vereist het verkrijgen van grasvezel minder water en energie, terwijl er tijdens het productieproces geen chemische stoffen worden gebruikt. In de vroege stadia van het productieproces is al bekend dat de keuze voor grasvezels in plaats van gerecycled papier aanzienlijke milieuvoordelen oplevert. Door deze keuze wordt tot 85% aan water, 33% aan energie en tot 39% aan CO2-uitstoot bespaard.

Golfkartonnen dozen bevatten tot 30% grasvezels vanwege stevigheid, de rest is gerecycled materiaal. Grasvezels zijn korter dan houtvezels, vandaar deze verdeling. Projectmedewerker Fysieke Distributie Kleingoed, Bram van Duijn is nauw betrokken bij de uitrol van de nieuwe verpakkingslijn. "De complete pilot is eigenlijk probleemloos verlopen," vertelt van Duijn. "Zelfs bij de dozen met een wat zwaardere belasting bleek er geen problemen voor onze verpakkingsmachines. Nu staat niets meer in de weg om bermgraskarton structureel te gaan inzetten in ons kleingoedmagazijn." Dit is weer een stap in de verduurzaming van de logistiek en het minimaliseren van de impact van verpakkingen op het milieu. Het streven van Rensa is immers om in 2030 CO2-, energie- en afvalneutraal te zijn.

Duurzaamheid in een doos: Rensa zet in op bermgraskarton

UITGELICHT

Meld je

aan voor ons

via de drie streepjes rechtsonderin en abonneer

digitale magazine

Rondom Rensa

Lees het laatste nieuws over Rensa en onze fabrikanten in het Rondom Rensa magazine.
Volledig scherm